pri222021
Krijohen barna të reja me bazë kefirin. Kandidate për patologjitë inflamatore
Tani, barnat që luftojnë bakteret patogjene dhe trajtojnë gjendjet inflamatore, mund të bazohen edhe në molekulat e izoluara nga kefiri. Ato u identifikuan nga studiuesit e Universitetit Ben-Gurion në Izrael, autorë të një studimi të botuar në "Microbiome". "Këto rezultate janë të jashtëzakonshme, pasi janë të parat që demonstrojnë se virulenca e baktereve patogjene humane mund të zbutet përmes molekulave të sekretuara nga produktet probiotike me bazë qumështi, të tilla si kosi ose kefiri", tha Raz Jelinek, nënshkrues i studimit, duke shtuar se një hulumtim i tillë hedh dritë mbi mekanizmin me të cilin probiotikët e fermentuar nga qumështi, mund të mbrojnë kundër infeksioneve dhe të ndihmojnë sistemin imunitar.
Siç vuri në dukje Doug Seserman (CEO i American Associated), studiuesit tregojnë se probiotikët, vetitë shëndetësore të të cilëve tashmë njihen, kanë potencialin të bëhen barna shumë efektive. Analiza tregoi se molekulat e sekretuara nga kefiri, një pije e bërë nga qumështi i lopës ose dhisë dhe i fermentuar me kokrriza kefiri, që përmbajnë maja dhe baktere të acidit laktik, mund të reduktojnë virulencën e vibrios së kolerës, duke shkatërruar komunikimin midis qelizave bakteriale. Karakteristikat antiinflamatore të molekulave të izoluara në kushte dhe modele të ndryshme patologjike u vunë re më pas në një studim të mëtejshëm. Për shembull, është vërejtur se këto molekula ishin në gjendje të eliminonin stuhinë e citokinave te minjtë, te të cilët u rivendos ekuilibri i sistemit imunitar. Tani do të dëshironim të studionim efektet e barnave kandidate te pacientët që vuajnë nga stuhia e citokinave për shkak të Covid-19, ose me sëmundje inflamatore të zorrëve, siç është sëmundja Crohn.
"Në një botë ku bakteret rezistente ndaj antibiotikëve po bëhen një kërcënim i pashmangshëm, molekulat e reja të zbuluara nga shkencëtarët e BGU-së hapin një rrugë krejt të re për të luftuar infeksionet bakteriale duke prishur komunikimet qelizë-qelizë në bakteret patogjene", tha Josh Peleg, CEO i BGN Technologies, duke nënvizuar se aktiviteti antiinflamator i molekulave hap gjithashtu rrugën për produktet ushqimore probiotike terapeutike të mbështetura nga prova shkencore. Studiuesit krijuan një kompani për të zhvilluar dhe tregtuar këtë teknologji të re, kompaninë e transferimit të teknologjisë BGU.
Microbiome 2021. Doi: 10.1186/s40168-021-01027-8
https://doi.org/10.1186/s40168-021-01027-8
Ben-Gurion University News
https://in.bgu.ac.il/en/pages/news/pribiotic_yoghurt.aspx