nën182024
Dieta mesdhetare redukton inflamacionin sistemik te të moshuarit
Sipas një studimi të botuar në revistën Nutrients, një aderencë më e lartë ndaj dietës mesdhetare lidhet me një reduktim të inflamacionit sistemik te të moshuarit, por jo te të rinjtë. Hulumtimi i drejtuar nga Amália Almeida Bastos nga Universiteti i Sao Paulos në Brazil, analizoi të dhënat nga një kampion prej 583 subjektesh të rritur, 290 prej të cilëve i përkisnin grupmoshës 20-59 vjeç, dhe 293 të tjerët mbi 60 vjeç. Aderenca në dietën mesdhetare u mat duke përdorur sistemin e pikëve MedDietScore.
Shumica e pjesëmarrësve nuk i përmbushën udhëzimet e aktivitetit fizik dhe gjithashtu nuk ishin duhanpirës. Të dy grupet raportuan probleme shëndetësore, me 37% të subjekteve më të rinj dhe 38% të subjekteve të moshuar që kishin një indeks të masës trupore normal.
Te subjektet mbi 60 vjeç me aderencë më të lartë ndaj dietës mesdhetare u vu re një rënie prej 11.5% në nivelet e inflamacionit sistemik të shkallës së ulët (LGSI), një ndryshim domethënës në krahasim me të rriturit më të rinj, për të cilët nuk u vu re asnjë korrelacion i rëndësishëm ndërmjet aderencës ndaj dietës mesdhetare dhe reduktimit të kësaj gjendje. Në mesin e të moshuarve, konsumi i perimeve dhe vajit të ullirit rezultoi të ishte i lidhur në mënyrë të kundërt me nivelet e LGSI-së.
Implikimet e këtyre gjetjeve janë të rëndësishme për shëndetin publik dhe sugjerojnë që ndërhyrjet dietike të përqendruara në një aderencë më të lartë ndaj dietës mesdhetare te të moshuarit mund të ndihmojnë në zbutjen e inflamacionit të lidhur me plakjen dhe gjendjet kronike të lidhura me të.
Nutrients 2024. https://doi.org/10.3390/nu16091385
https://www.mdpi.com/2072-6643/16/9/1385