tet302024
Vaji i krillit, një ndihmë për hidratimin e lëkurës
Lëkura, organi më i madh i trupit të njeriut, luan një rol thelbësor si një barrierë mbrojtëse midis trupit dhe mjedisit të jashtëm. Shëndeti jonë varet nga një ekuilibër kompleks i faktorëve të brendshëm dhe të jashtëm, duke përfshirë hidratimin dhe nivelet e lipideve. Studimet e fundit kanë nxjerrë në pah se si lëndët ushqyese të pranishme në dietë mund të ndikojnë pozitivisht në funksionin e barrierës së lëkurës. Në këtë kontekst, vaji i krillit është një opsion veçanërisht premtues falë kombinimit të tij unik të acideve yndyrore omega-3 dhe fosfolipideve. Në një studim të publikuar së fundi, pjesëmarrësve iu dhanë doza ditore prej 1 ose 2 g vaj krilli, dhe më pas u vlerësuan pas 6 dhe 12 javësh. Parametrat kryesorë të monitoruar përfshinin humbjen e ujit transdermik (TEWL), hidratimin dhe elasticitetin e lëkurës.
Përmirësimet varen nga doza
Plotësimi ditor me 1 dhe 2 g vaj krilli prodhoi përmirësime të rëndësishme, të varura nga doza në TEWL, hidratimin dhe elasticitetin e lëkurës në krahasim me placebon, përmirësime të cilat rezultuan se ishin të lidhura me ndryshimet në indeksin omega-3. Në veçanti, në grupin që mori 1 g vaj krill, TEWL u ul nga 14,47 ± 3,65 në 13,83 ± 3,78 g/m²/h, ndërsa në grupin që mori 2 g vaj krill, ulja ishte edhe më e theksuar, nga 14,25 ± 3,21 në 13,02 ± 2,76 g/m²/h.
Ndikimi në hidratimin dhe elasticitetin e lëkurës
Hidratimi i lëkurës gjithashtu pati përmirësime të dukshme. Në grupin e trajtuar me 1 g vaj krilli, hidratimi u rrit nga 46,31 ± 6,61 në 48,31 ± 6,93 AU, ndërsa në grupin që mori 2 g hidratimi u rrit nga 47 ,52 ± 4,42 në 51,17 ± 4,51 AU. Elasticiteti i lëkurës ndoqi një prirje pozitive, duke variuar nga 0,788 ± 0,080 në 0,803 ± 0,079 AU në grupin me doza më të ulëta dhe nga 0,830 ± 0,075 në 0,858 ± 0,074 AU në grupin me doza më të larta.
Veprim sinergjik i acideve yndyrore omega 3 dhe fosfolipideve
Vaji i krillit përmirëson shëndetin e lëkurës falë veprimit të kombinuar të acideve yndyrore omega-3 (EPA dhe DHA) dhe fosfolipideve. Acidet yndyrore omega-3 modulojnë përbërjen lipidike të membranave qelizore, duke ndikuar në ndërmjetësuesit lipidik që rregullojnë inflamacionin dhe mbështesin funksionin e barrierës së lëkurës, e cila është thelbësore për ruajtjen e hidratimit dhe mbrojtjen e lëkurës nga agjentët e jashtëm. Fosfolipidet nëpërmjet aftësisë së tyre për të mbajtur ujin, reduktojnë humbjen e ujit transdermik, duke ndihmuar në mbajtjen e lëkurës të hidratuar. Për më tepër, si omega-3 ashtu edhe fosfolipidet përmirësojnë nivelet e ceramideve, të cilat janë thelbësore për një barrierë të shëndetshme të lëkurës dhe për të parandaluar tharjen dhe humbjen e elasticitetit. Ky mekanizëm kompleks veprimi e bën kështu vajin e krillit një aleat të çmuar për lëkurë të shëndetshme dhe të hidratuar.
Për farmacistët, rezultatet e këtyre studimeve ofrojnë perspektiva të reja në fushën e këshillimit ushqimor dhe kujdesit për lëkurën. Vaji i krillit, me profilin e tij të lartë të sigurisë dhe efikasitetin e provuar në përmirësimin e hidratimit, elasticitetit dhe funksionit të barrierës së lëkurës, përfaqëson një opsion të zbatueshëm dhe të arritshëm për përmirësimin e shëndetit të lëkurës së pacientëve.
Burimi:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.16513