Mirëqenie

tet172024

Suplementet e maltodekstrinës dhe fruktozës dhe efektiviteti i tyre te sportistët

Një studim i publikuar në Nutrients ka treguar efektivitetin e plotësimit me maltodekstrinë dhe fruktozë në një raport 2:1 në reduktimin e stresit inflamator dhe optimizimin e profilit të lipideve pas stërvitjes, duke përmirësuar performancën atletike te atletët, veçanërisht te ata që merren me aktivitete të zgjatura si vrapimi në distanca të gjata dhe që janë subjekt i fenomeneve inflamatore për shkak të stresit të zgjatur fizik. Këto procese, nëse nuk menaxhohen në mënyrën e duhur, mund të komprometojnë rikuperimin, të ulin performancën dhe ta ekspozojnë atletin ndaj rreziqeve shëndetësore. Menaxhimi i të ushqyerit, veçanërisht marrja e karbohidrateve, është një nga çelësat për zbutjen e këtyre efekteve. Studiuesit vunë në dukje se plotësimi me maltodekstrinë dhe fruktozë mund të jetë veçanërisht i dobishëm për atletët që i nënshtrohen regjimeve të shpeshta dhe të vështira stërvitore.

Studimi përfshiu 29 atletë të cilët u ndanë në dy grupe: njëri mori suplemente karbohidratesh (maltodekstrinë dhe fruktozë) para, gjatë dhe pas një vrapimi 15 km me intensitet të lartë (90% e VO2max), ndërsa tjetri mori një placebo. Atletët u monitoruan për një sërë bioshënjuesish inflamatorë, duke përfshirë interleukin-6 (IL-6), proteinën C-reaktive (CRP) dhe nivelet e kortizolit, së bashku me një analizë të thellë të profilit të lipideve.
Plotësimi me maltodekstrinë dhe fruktozë reduktoi ndjeshëm inflamacionin pas ushtrimeve te vrapuesit, duke nxitur një kthim më të shpejtë në nivelet normale të IL-6 dhe kortizolit në krahasim me placebon. Proteina C-reaktive tregoi një rritje më të vogël në grupin e trajtuar, duke treguar kontroll më të mirë të inflamacionit sistemik, ndërsa rritja më pak e theksuar e qelizave të bardha të gjakut dhe neutrofileve sinjalizoi aktivizim të reduktuar të sistemit imunitar në përgjigje të stresit fizik.

Suplementi përmirësoi gjithashtu profilin e lipideve, me një rritje të acideve yndyrore omega-3 dhe një kontroll të rritjes së omega-6, duke favorizuar një raport më të mirë midis acidit arachidonic (AA) dhe acidit eicosapentaenoic (EPA). Kjo ndihmoi në ruajtjen e një ekuilibri më të qëndrueshëm midis proceseve pro- dhe antiinflamatore, duke çuar në një përgjigje inflamatore më të kontrolluar dhe më pak të dëmshme. Këto efekte jo vetëm që nxisin rikuperimin më të shpejtë, por gjithashtu zvogëlojnë rrezikun e inflamacionit kronik tek atletët që i nënshtrohen stërvitjes intensive.

Si përfundim, plotësimi me një përzierje të maltodekstrinës dhe fruktozës në një raport 2:1 ka rezultuar efektiv në reduktimin e inflamacionit akut gjatë aktiviteteve të qëndrueshmërisë me intensitet të lartë dhe në kufizimin e rritjes së acidit arachidonic (AA) brenda 24 orëve nga ushtrimi. Megjithatë, nevojiten studime të mëtejshme prospektive për të konfirmuar plotësisht efikasitetin dhe përfitimet afatgjata të kësaj strategjie plotësuese.


Burimi:
https://www.mdpi.com/2072-6643/16/18/3078



Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC