qer292021
Nxirja e lëkurës fillon në tryezë. Rachele Aspesi: Zgjidhni perime dhe fruta të kuqe, të verdha dhe portokalli
Nxirja e lëkurës është përgjigjja mbrojtëse e trupit ndaj stresit të ekspozimit në diell dhe manifestohet dukshëm përmes melaninës, prodhimi i së cilës mund të rritet falë konsumimit të ushqimeve që përmbajnë beta karoten, një pararendës i vitaminës A. Rachele Aspesi, farmaciste e specializuar në edukimin e të ushqyerit, e shpjegon këtë në një intervistë.
Veprimi antioksidant i vitaminave dhe prodhimi i melaninës
"Nxirja e lëkurës është përgjigjja mbrojtëse e trupit tonë ndaj stresit që i nënshtrohet kur ekspozohet në diell", shpjegon ekspertja. "Ngjyra e lëkurës është mënyra në të cilën bëhet i dukshëm reagimi i trupit dhe nuk është asgjë më shumë sesa prodhimi i melaninës në stratum korneum. Melanina prodhohet përmes aktivizimit nga rrezet e diellit nën epidermën dhe që gradualisht dërgohet në sipërfaqe. Kur arrin në zonën më sipërfaqësore, shfaqet një ngjyrë që ndryshon sipas llojit të ekspozimit, por edhe sipas sasisë së melaninës që kemi në trupin tonë dhe se sa nga kjo melaninë ia del të arrijë në sipërfaqe".
Farmacistja shpjegon se mund të rritet sasia e melaninës ose të stimulohet prodhimi i saj duke marrë ushqime të caktuara: "Natyra na ndihmon duke garantuar prodhimin e ushqimeve sezonale që përmbajnë substanca që stimulojnë prodhimin e melaninës, në veçanti të gjitha ato ushqime garantojnë prodhimin e vitaminës A. Këto janë të gjitha ato ushqime që përmbajnë natyrshëm karotenoide, përfshirë beta karotenin, që është pararendës i vitaminës A e cila stimulon prodhimin e melaninës. Midis këtyre ushqimeve, janë sigurisht të gjitha ato të kuqe, portokalli dhe të verdha, tipike të kësaj stine. Janë pikërisht ato grupe ushqimesh që rekomandohen të përdoren në këtë periudhë, nga speci te domatet, nga frutat e pyllit te pjepri dhe shalqiri, tipikë të periudhës së verës. Përveç beta karotenit, substanca të tilla si vitamina C dhe vitamina E janë gjithashtu thelbësore falë veprimit të tyre antioksidues dhe antiradikaleve të lira, përveçse bëjnë rihidratimin e shtresës sipërfaqësore të lëkurës. Në veçanti, vitamina C, të cilën gjatë vitit mund ta përdorim edhe si mbrojtje antibakteriale dhe antivirale, në periudhën e verës, nga ana tjetër, mund të jetë një ndihmë për mbrojtjen e lëkurës sonë".