dhj182024
Konsumi i peshkut në shtatzëni. Studimi italian zbulon përfitimet
Kanë qenë të shumtë studimet që kanë eksploruar lidhjen midis konsumit të peshkut gjatë shtatzënisë dhe rezultateve të favorshme neonatale, edhe pse disa prej tyre kanë prodhuar rezultate kontradiktore. Një hulumtim i publikuar në Nutrients dhe i zhvilluar nga studiuesit e Universitetit të Romës Tor Vergata e ka trajtuar më në thellësi këtë çështje.
Siç theksohet në përmbledhjen e studimit - raporton një shënim - Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve rekomandon 2 ose 3 porcione peshku me pak merkur në javë për gratë shtatzëna ose ato që ushqejnë me gji. Edhe pse, peshku mund të jetë një burim ndotësish, si metilmerkuri, i cili ndikon negativisht në zhvillimin neurologjik të fëmijëve. Studime kontradiktore mbi plotësimin e acidit docosahexaenoic (DHA) ekzistojnë në literaturë, ndoshta për shkak të dozave të ndryshme të suplementeve.
Ky studim, i cili përfshiu 501 gra - thuhet në shënim - analizoi konsumin e peshkut dhe marrjen e këtyre suplementeve në kapsulat DHA, në lidhje me fazën gjestacionale dhe atë neonatale. 92.1% e pjesëmarrëseve që konsumuan peshk çdo javë vunë re dallime të konsiderueshme në shtimin e peshës gjestacionale, peshën e lindjes dhe gjatësinë e fëmijëve të tyre, krahasuar me jokonsumatoret. Ky studim mbështet rekomandimin që gratë shtatzëna duhet të përfshijnë peshkun në dietën e tyre duke kufizuar ekspozimin ndaj ndotësve mjedisorë. Suplementet e acideve yndyrore omega-3 rekomandohen për të marrë përfitime ushqyese pa rreziqe të merkurit.
"Ne studiuam konsumin e peshkut dhe marrjen e suplementeve DHA në lidhje me rezultatet e shtatzënisë dhe ato neonatale te 501 gra. Gjetjet tona mbështesin rekomandimet aktuale për gratë shtatzëna për të përfshirë peshkun dhe ushqimet e detit si pjesë të një diete të ekuilibruar, duke kufizuar marrjen e llojeve me përqendrime të larta të ndotësve mjedisore", komenton koordinatorja Laura Di Renzo.
Përdorimi i "integratorëve n-3 ose vajit të peshkut duket të jetë i sigurt - shton ajo - dhe ofron përfitimet e DHA-së dhe EPA-së pa rrezikun e ekspozimit ndaj merkurit dhe toksinave; përndryshe ky ekspozim mund të çojë në një humbje të lëndëve ushqyese thelbësore për shëndetin e përgjithshëm të njeriut. Rekomandimet e ardhshme - përfundon Di Renzo - duhet të theksojnë rëndësinë e marrjes së DHA-së gjatë shtatzënisë, përmes një kombinimi të konsumit të peshkut dhe suplementeve që përmbajnë DHA.